söndag 27 februari 2011

Toastbröd

Detta recept på toastbröd är taget ur Jan Hedhs bok "Bröd". Det är gott att rosta men går även utmärkt att använda till botten för en smörgåstårta.

2 bröd

600 g vetemjöl special
15 g honung
30 g äggula
25 g jäst
300 g mjölk
50 g smör
12 g havssalt

smör till formarna
ägg och en gnutta salt till pensling

  1. Väg upp mjölet i degbunken tillsammans med honung och äggula. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölblandningen.
  2. Knåda degen på lägsta hastighet i 5 minuter. Tillsätt det mjuka smöret i omgångar. Knåda vidare i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen riktigt seg och elastisk. Smöra 2 brödformar (ca 2-liters)
  3. Lägg degen på mjölat bakbord och dela degen i 10 bitar och rulla till korvbrödsbullar. Sätt bullarna i formarna.
  4. Ställ in bröden i den avstängda ugnen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter. Spruta lite vatten då och då så att degen håler sig fuktig och kan jäsa upp utan att ytan torkar. Ta ut bröden.
  5. Sätt ugnen på 230 grader och pensla bröden med ägg. Baka bröden i ca 35 minuter med fallande värme, sänk till 190 grader efter 5 minuter.
  6. Ta ut formarna ur ugnen och stjälp upp bröden. Ställ in bröden utan formar och baka ytterligare 5 minuter för att få en skorpa runtomkring. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar