I helgen var jag i Kristianstad. Vi skulle baka en äpplekaka och jag försökte komma ihåg receptet till min Västergyllenäpplekaka men... eftersom det också saknades en del ingredienser så blev inte den kakan riktigt som den som beskrivs här, så provlaga denna och njut. Den är vansinnigt god!
Äppelkaka Västergyllen
4-5 syrliga äpplen
1 ¾ del socker
1 ägg
½ dl kokosflingor
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 uppvispat ägg
Florsocker
Ev. mandelmassa
kokos
Gör så här:
- Rör smör och socker mjukt och smidigt
- Tillsätt 1 ägg och rör om
- Blanda kokosflingor, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Blanda ihop allt och arbeta ihop allt till en smidig deg.
- Ta undan halva degen och tryck ut resten av degen i en rektangulär form.
- Strö några matskedar kokos och eventuellt lite riven mandelmassa över botten.
- Skala och riv äpplen grovt och lägg i formen.
- Resten av degen rullas till smala stänger och läggs som ett rutnät överst.
- Pensla degen med det uppvispade ägget. Skvätt resten över äpplerivet så att det får vacker färg
- Grädda i 175 grader i cirka 50 minuter. Täck ev med folie i slutet.
- Sikta över florsocker när kakan kallnat och skär upp i vackra rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar