tisdag 1 mars 2011

Kalljäst baguette

Att baka bröd är en av de bästa sakerna jag vet. Det luktar gott, det smakar gott och man utför ett litet hantverk. Jag brukar sätta en deg på morgonen på fredag för att kunna baka av det och ha det till räkorna på kvällen. Det behöver ingen knådning utan skall bara blandas ihop.

Efter att ha läst massa litteratur nu om hur man skall knåda, jäsa, baka ut vet jag inte riktigt hur det här brödet blir så bra som det blir eftersom glutennätverket bildas vid knådning och det här knådas inte all, men jag får återkomma i ämnet.

Kalljäst baguette

3 g jäst (3 krm)
3 dl vatten
6-7 dl vetemjöl special
1-1/2 tsk salt

Rör ihop ingredienserna så att allt blandar sig.
Vätskan skall vara kall och degen skall inte knådas.
Täck över degen och låt stå i 8-10 timmar
Häll ut lite mjöl på bakbordet och skrapa ur degen
Vik ihop till ett paket
Lägg helst baguetten på en baguettplåt
Ställ in en plåt längst ner i ugnen så att den hinner bli riktigt varm
Ställ in baguetten i ugnen. Lägg in ca 10 isbitar på den varma plåten för att fixa lite ånga.
Grädda i 275 grader, cirka 30-35 minuter

Du kan också titta på filmen från Youtube som hur man bakar No-Knead bread.

Lycka till och tänk på att det snart är fredag

1 kommentar: